Penguasaan Teknologi Teras Bakal Jadikan China Kuasa Global Dalam Bidang Sains Dan Teknologi

Presiden China, Xi Jinping ketika mempengerusikan mesyuarat ke-27 Suruhanjaya Pusat Pembaharuan Memperdalam Komprehensif telah menegaskan penambahbaikan sistem yang baharu bagi menggerakkan sumber di seluruh negara untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) teknologi teras.

Dalam tahun 2015 dahulu, beliau pernah menyatakan bahawa "Teknologi teras tidak boleh dibeli atau diperoleh dengan meminta bantuan daripada pihak-pihak lain, mahupun dengan merayu,".

{suggest}

Para saintis Cina telah menyahut seruan Presiden Xi Jinping dalam usaha untuk membuat penemuan terhadap teknologi teras dalam bidang-bidang penting.

China sejak 2012 lagi telah mengetengahkan kepentingan inovasi saintifik dan penguasaan teknologi teras di mana China telah melakar kemajuan yang besar ke arah mencapai matlamat penting untuk menjadi kuasa global terkemuka dalam bidang sains dan teknologi.

Menurut Kementerian Sains dan Teknologi Cina, China telah membina hubungan kerjasama dalam bidang sains teknologi bersama 161 negara dan wilayah, menandatangani 115 perjanjian antara kerajaan dan menyertai lebih daripada 200 organisasi antarabangsa dan mekanisme pelbagai hala.

Sumber: CGTN