Penduduk Di 50 Daerah Ini Paling Banyak Membuat Aduan Masalah Rangkaian Telekomunikasi Di Malaysia

Sebelum ini telah dilaporkan bahawa rangkaian telekomunikasi yang paling banyak menerima aduan daripada para pelanggannya adalah syarikat telekomunikasi Celcom Axiata Sdn. Bhd.

Ia dinyatakan dalam Laporan Suku Tahun Ketiga Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) bagi tempoh 1 April hingga 30 Jun 2021.

Selain itu, JENDELA turut memaklumkan secara amnya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah merekodkan sebanyak 120,835 aduan rangkaian.

Isu liputan perkhidmatan rangkaian 4G di Malaysia pula adalah yang paling banyak diadukan oleh para pelanggan.

JENDELA juga mendedahkan pengguna yang paling banyak membuat aduan rangkaian telekomunikasi adalah penduduk yang tinggal di dalam daerah Johor Bharu di mana sebanyak 5088 aduan telah direkodkan.

Ia diikuti oleh pengguna rangkaian di Petaling (4514 aduan), Kuala Lumpur (3785 aduan), Seremban 3297 aduan) dan Klang (3158 aduan).

Berikut adalah penduduk di 50 daerah yang paling banyak membuat aduan masalah rangkaian telekomunikasi menurut JENDELA bagi tempoh Januari hingga 30 Jun 2021:-Sumber: JENDELA

Baca juga: Celcom Kekal 'Juarai' Carta Syarikat Telekomunikasi Yang Paling Banyak Terima Aduan Pelanggan Setakat Jun 2021

Ini Senarai Kos Pembinaan Struktur Telekomunikasi Bagi Setiap Negeri Di Malaysia