NASA Hantar Kemas Kini Perisian Sejauh 19 Bilion/km

Pada tahun lepas, sistem artikulasi dan kawalan sikap Voyager 1 (AACS) mula menghantar data rawak kembali ke Bumi dan jurutera NASA mengambil masa berbulan-bulan untuk mengetahui sebabnya.

Didapati AACS telah memasuki mod yang salah, tetapi tidak jelas bagaimana isu suis mod itu berlaku.

Jadi NASA telah menghantar kemas kini perisian yang bertujuan untuk menghentikan perkara yang sama berlaku kepada Voyager 2 (dan kepada Voyager 1 sekali lagi).

Menjelaskan perkara itu, Suzanne Dodd, pengurus projek Voyager, menerangkan, "tampalan ini adalah seperti polisi insurans yang akan melindungi kita pada masa hadapan dan membantu kami memastikan probe ini berjalan selama mungkin ... Ini adalah satu-satunya kapal angkasa yang pernah beroperasi di ruang antara bintang, jadi data yang mereka hantar semula sangat berharga untuk pemahaman kita tentang alam semesta tempatan kita."Memandangkan Voyager 2 berada lebih daripada 12 bilion batu jauhnya (~19.3 bilion/km), ia mengambil masa lebih daripada 18 jam untuk menghantar tampalan perisian itu.

Terdapat risiko yang mungkin tampalan itu boleh menggantikan kod penting sedia ada pada probe atau akibat yang tidak diingini, jadi pembacaan memori AACS dijalankan untuk memastikan ia berada di tempat yang betul. Jika tiada anomali ditemui, kemas kini akan dicetuskan pada 28 Oktober nanti.

Voyager 2 mengalami masalah pada awal tahun ini apabila NASA terputus hubungan dengan probe itu kerana satu siri arahan yang dirancang "secara tidak sengaja menyebabkan antena probe menghala 2 darjah dari Bumi."

Walau bagaimanapun komunikasi telah berjaya diwujudkan semula sekaligus membenarkan misi diteruskan sekurang-kurangnya sehingga 2026.

Voyager 1 juga perlu memasang tampalan, tetapi kerana ia lebih jauh dari Bumi (lebih 15 bilion batu), data yang dihantar semula adalah lebih berharga. Dengan itu, NASA memutuskan untuk menggunakan Voyager 2 sebagai platform ujian untuk kembarnya itu.

{suggest}

Sumber: PCMag