Macam Mana Jenama Apple Mampu Mempengaruhi Pengguna


"Produk ni bukanlah bagus sangat, mahal sebab jenama je"


Ayat seperti di atas sememangnya sering diluahkan. Tidak kira jenama elektronik, telefon, tudung, pakaian dan sebagainya. Mahal macam mana pun, tetap ramai membelinya.

Namun, mengapa dan bagaimana perkara sebegini terjadi?

Sebenarnya, sesebuah jenama boleh 'memanipulasi' otak dan pemikiran manusia. Sebab itulah muncul golongan yang sanggup menghabiskan beribu ringgit untuk satu produk yang mahal berbanding pesaingnya.

Kita pergi ke skala besar, Apple ketika awal kemunculannya pada tahun 1990an mempunyai kesukaran untuk bersaing dengan Microsoft dalam pasaran komputer.

Siapa sangka Apple yang dahulu hampir muflis kini menjadi jenama kedua paling bernilai tahun 2021.



Jadi, benarkah iklan semata-mata sudah cukup untuk "brainwash" dan mempengaruhi otak manusia? Tidak.

Memetik kata-kata profesor neurosains Michael Platt, beliau menyatakan mana-mana iklan yang mengaitkan jantina atau status dengan jenama mampu mengaktifkan mekanisme di dalam otak untuk mengutamakan maklumat tersebut dan secara tidak langsung boleh menjadikan individu itu berat sebelah atau bias.

Sesebuah jenama boleh memanipulasi dan mempengaruhi pengguna. Melalui iklan atau pemasaran, ia mampu mencipta rangkaian di dalam minda pengguna dan akhirnya mengubah tingkah laku mereka. Sebagai contoh, membeli satu baju warna putih kosong tanpa corak di sebuah kedai berjenama tetapi bayar dengan harga yang mahal. Mudah kata, pembelian tak masuk akal.

Inilah konsep yang dibawa oleh Apple, menjadikan produk mereka sebagai status dalam masyarakat.

Kapsyen: Dr. Americus Reed II


Menurut Dr. Americus Reed II, seorang profesor yang mengkaji identiti dan pemasaran di University of Pennsylvania mengatakan:

 
"When I make choices about different brands, I'm choosing to create an identity. When I put that shirt on, when I put that shirt on — those jeans, that hat — someone is going to form an impression about what I'm about. So, if I'm choosing Nike over Under Armour, I'm choosing a kind of different way to express affiliation with sport. The Nike thing is about performance. The Under Armour thing is about the underdog. I have to choose which of these different conceptual pathways is most consistent with where I am in my life"

Di sini, apa yang cuba disampaikannya adalah seseorang itu memilih sesebuah jenama adalah disebabkan identiti. Adakah anda yakin anda tidak hairan dengan jenama?



Sekiranya tidak, mengapa ada yang sanggup membeli pakaian Nike di uptown atau membeli jenama beg tangan LV copy ori dari Shopee? Ini semua adalah kerana identiti dan status yang diinginkan individu.

Apple misalnya sering dilihat mempunyai ramai golongan pentaasub atau dikenali "iFag". Menurut kajian SellCell Survey, pelanggan Apple adalah yang paling setia.

Anda boleh memuat naik status di Twitter, di ruangan komen Facebook bahawa anda suka atau benci jenama ini atas faktor sekian-sekian. Namun, otak kita berkata yang sebaliknya.

Satu hasil kajian yang dilakukan Platt dalam "The Leader's Brain" menggunakan magnetic resonance imaging (MRI) beliau mendapati pengguna Apple menunjukkan empati terhadap jenama itu.

Tambahan lagi, pengguna Samsung tidak memberikan maklum balas positif atau negatif terhadap sesuatu berita tentang jenama Samsung.

Manakala pengguna Apple, mereka ada sifat empati apabila menerima berita yang baik atau buruk, sama seperti reaksi manusia apabila menerima khabar berita terhadap ahli keluarga.

Oleh disebabkan itu, sekiranya ada berita yang memburukkan Apple, muncul golongan yang mempertahankannya kerana mereka terasa kesan daripada berita tersebut. Mereka juga akan tampil dengan hujah tersendiri.

Perkara ini bukanlah digunapakai untuk Apple sahaja, ia boleh juga jadi pada mana-mana jenama sekali pun. Disebabkan itu, pasti akan ada golongan yang tetap mempertahankan jenama 'kesayangan' mereka dalam apa jua keadaan.

Namun, mengapa Apple dijadikan contoh kerana ia mudah dilihat di sekeliling kita. Berapa ramai individu ternama yang menggunakan iPhone, AirPods atau MacBook?

Celebrities Wearing Airpods - The Best Earbuds Kapsyen: David Beckham


Sebut sahaja selebriti antarabangsa, pemain bola sepak ternama, selebriti tempatan dan ramai lagi. Kebanyakan mereka menggunakan produk Apple.

Kapsyen: Nayeon Twice


Oleh sebab itu, individu biasa memandangnya sebagai satu simbol atau status. Tidak hairanlah ada dari sekolah lagi dah menabung hanya mengatakan "iPhone adalah telefon idaman".

Lihat sahaja baru-baru ini ada kes ditipu membeli iPhone 12 Pro Max dengan harga RM300. Ada juga satu video yang 'membuang' telefon Android dan membeli iPhone untuk teman wanitanya.

Ada juga golongan masa sekarang yang masih menyatakan Android cepat hang, iPhone boleh pakai lama dan sebagainya. Mengambil gambar depan cermin walaupun ada kamera swafoto dan banyak lagi.

Jenama memang mempunyai "power" atau "kuasa" tetapi kita sebagai manusia mempunyai akal untuk berfikir. Pastikan tanya kepada diri sendiri, sebab utama untuk membeli sesuatu produk tersebut.

Adakah kerana fungsi yang ditawarkan atau semata-mata jenama untuk flex dengan rakan-rakan? Atau mungkin juga anda sudah selesa serta percaya akan prestasinya dan sukar untuk berhijrah kepada jenama lain.

Minat jangan sampai terlalu taasub dan menghina orang lain. Apa guna akal fikiran yang telah dikurniakan.

Sumber: bigthink

Baca juga:

 

 
Komen