Larutan Disinfeksi Dari Alat Penyembur Nano Mist Tidak Sesuai Digunakan Pada Manusia

Hari ini, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah respon dan mengeluarkan kenyataan rasmi tentang penggunaan alat penyember tersebut.

KKM menerusi Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dato' Seri Noor Hisham Abdullah menyatakan bahawa, keberkesanan penggunaan alat penyembur nano mist untuk disinfeksi adalah bergantung kepada keupayaan alat tersebut untuk menghasilkan semburan yang sekata pada permukaan, jenis dan kepekatan larutan disinfeksi yang digunakan serta tempoh masa pendedahan.

Beliau juga menjelaskan, larutan disinfeksi yang disyorkan oleh Environmental Protection Agency (EPA) adalah tidak sesuai digunakan secara langsung ke atas manusia.

Ini kerana terdapat sesetengah larutan disinfeksi boleh menyebabkan iritasi kepada mata, kulit, saluran penafasan dan juga sistem pencernaan.

Malah beliau menegaskan, disinfeksi menerusi alat nano mist tidak menggantikan keperluan disinfeksi permukaan secara manual.

Sebelum ini telah dilaporkan tentang bahaya menyalahgunakan alat penyembur nyah kuman Nano mist yang semakin popular di kalangan pengguna.

Sumber: KKM

Baca juga: