Kementerian Panggil Telegram Untuk Bincang Isu 'Scam' Dan Keselamatan Pengguna

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata pihaknya sudah menghubungi pihak Telegram untuk berbincang mengenai isu penipuan (scam), keselamatan pengguna dan banyak lagi masalah berkaitan.

Beliau mengakui manfaat platform itu pada pengguna namun turut mempunyai keburukan yang besar dan kerajaan tidak akan bertolak ansur demi kepentingan pengguna.Selain penipuan, beliau dalam sesi townhall semalam berkata perkara di bawah perhatian kementerian juga berkaitan pencurian identiti, ekstremisme dan bahan lucah yang turut disebarkan melalui platform itu.

Kalau bekas perdana menteri pun pernah menjadi mangsa, apatah lagi pengguna biasa, tambah Fahmi Fadzil.Sejak 2010 lagi, PDRM dengan agensi kerajaan lain sudah mula memburu mereka yang terlibat dalam penyebaran bahan lucah pedofilia melalui Telegram.
“Saya percaya para pegawai kementerian telah menghubungi mereka dan saya sedang menunggu maklum balas tidak lama lagi,” kata Fahmi Fadzil.Selain penyebaran bahan pornografi, Telegram juga menjadi lubuk perkongsian bahan cetak rompak seperti filem, siri sama ada tempatan mahupun antarabangsa.

{suggest}

Diharapkan pihak kerajaan dan Telegram dapat bekerjasama membanteras isu-isu tersebut dengan serius kerana ia melibatkan keselamatan generasi muda.

Sumber: BERNAMA, Malaysiakini