Instagram Dan Facebook Ada Ciri Sembunyi Angka "Like", Ini Cara Aktifkannya


Setiap media sosial yang ada pada hari ini semestinya memaparkan angka "like" atau "RT" serta jumlah tontonan. Mungkin ada yang tidak mengambil peduli tentang ini tetapi bagi sesetengah individu, ia menjadi kayu ukur terhadap sesuatu yang di post.

Oleh itu, Facebook dan Instagram hari ini secara rasmi telah memperkenalkan ciri untuk menyembunyikan angka "Like" dan juga jumlah tontonan (view counts).

Baca juga - Instagram Music Kini Tersedia Untuk Pengguna Di Malaysia, Ini Cara Tambah Lagu Pada IG Stories

Sebenarnya, Instagram berbuat demikian adalah disebabkan desakan oleh banyak pihak. Kajian Royal Society for Public Health UK pada tahun 2017 turut menyatakan platform Instagram memberi kesan besar terhadap kesihatan mental generasi muda.

Dengan wujudnya ciri baharu tersebut, sedikit sebanyak ia dapat mengurangkan tekanan dan anxiety buat sebahagian pengguna di Facebook dan Instagram.

Jika anda ingin mengaktifkan ciri ini di Instagram, anda perlu pergi ke Settings>privacy>posts>hide like and view counts. Walau bagaimanapun, ia akan dilepaskan secara berperingkat dan mungkin sudah ada individu yang dapat melihat fungsi ini.Untuk Facebook pula, ia dapat diaktifkan dalam beberapa minggu akan datang. Caranya adalah pergi ke setting & privacy>settings>reaction counts.Baca juga - SKMM Kecewa Dengan Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp Dan Telegram

Sumber: Verge