Indonesia Rancang Haramkan Aktiviti Jualan Barangan Di TikTok

Indonesia merancang untuk mengharamkan penjualan barangan di media sosial di bawah peraturan perdagangan baharu, kata timbalan menteri perdagangan pada pendengaran parlimen pada Selasa lalu.

Menteri perdagangan negara itu sebelum ini telah berulang kali mengatakan bahawa penjual e-dagang yang menggunakan harga pemangsa di platform media sosial mengancam pasaran luar talian dalam ekonomi terbesar Asia Tenggara.

Peraturan perdagangan semasa tidak secara khusus meliputi transaksi langsung di media sosial.

"Media sosial dan perdagangan sosial tidak boleh digabungkan," Jerry Sambuaga, Timbalan Menteri Perdagangan Indonesia.

Beliau ketika bercakap dalam parlimen menggunakan contoh penjual menggunakan ciri "langsung" pada platform video pendek TikTok untuk menjual barangan.

"Semakan kepada peraturan perdagangan yang sedang dijalankan akan secara tegas dan jelas mengharamkan ini," kata Sambuaga.

Respon terhadap rancangan itu, TikTok berkata pengasingan media sosial dan e-dagang ke dalam platform berbeza akan menghalang inovasi dan ia berharap kerajaan akan menyediakan platform yang sama rata untuk syarikat itu.

"Ia juga akan merugikan peniaga dan pengguna Indonesia," kata wakil TikTok Indonesia Anggini Setiawan kepada Reuters.

TikTok mempunyai 2 juta penjual di Indonesia. Sebelum ini syarikat itu berkata ia tidak bercadang untuk melancarkan perniagaan rentas sempadan di Indonesia selepas pegawai menyatakan kebimbangan dorongan e-dagang syarikat itu boleh membanjiri negara dengan produk China.

Indonesia, dengan populasi lebih 270 juta, menyumbang hampir $52 bilion transaksi e-dagang tahun lepas. Daripada jumlah itu, 5% berlaku di TikTok, terutamanya melalui penstriman langsung, menurut data daripada perundingan Momentum Works.

{suggest}

Sumber: Nikkei Asia