Grup Penggodam Tajaan China Dilapor Intip Pelbagai Organisasi AS

Sebuah kumpulan penggodam yang ditaja oleh kerajaan China telah dilaporkan mengintip pelbagai organisasi infrastruktur kritikal AS, dari telekomunikasi ke hab pengangkutan, agensi perisikan Barat dan Microsoft.

Pengintipan itu juga menyasarkan wilayah pulau Guam, AS yang menempatkan pangkalan tentera Amerika yang penting secara strategik, kata Microsoft dalam satu laporan.

Malah Microsoft juga menyatakan bahawa "mengurangkan serangan ini mungkin mencabar."

Walaupun China dan Amerika Syarikat secara rutin mengintip antara satu sama lain, penganalisis mengatakan ini adalah salah satu kempen pengintipan siber China yang paling terkenal terhadap infrastruktur kritikal Amerika.

Microsoft berkata kumpulan penggodam China itu aktif sejak sekurang-kurangnya pada 2021 dan menyasarkan beberapa industri termasuk komunikasi, pembuatan, utiliti, pengangkutan, pembinaan, maritim, kerajaan, teknologi maklumat dan pendidikan.

Berbanding menggunakan teknik penggodaman tradisional yang sering melibatkan helah mangsa untuk memuat turun fail berniat jahat, Microsoft berkata kumpulan ini menjangkiti sistem sedia ada mangsa untuk mencari maklumat dan mengekstrak data.

Masih tidak jelas berapa banyak organisasi yang terjejas, tetapi Agensi Keselamatan Negara AS (NSA) berkata ia sedang bekerjasama dengan rakan kongsi termasuk Kanada, New Zealand, Australia dan UK serta Biro Penyiasatan Persekutuan AS untuk mengenal pasti organisasi yang terjejas.

Kanada, UK, Australia dan New Zealand juga telah memberi amaran bahawa mereka juga boleh menjadi sasaran penggodam tersebut.

{suggest}

Sumber: Reuters