Google Chrome Adalah Pelayar Yang Paling Terdedah Kepada Kerentanan Tahun 2022 - Atlas VPN

Berdasarkan kepada laporan yang diterbitkan oleh laman analisis Atlas VPN, aplikasi Google Chrome disenaraikan sebagai pelayar yang paling terdedah kepada kerentanan pada tahun 2022 ini.

Ia hasil daripada penemuan sebanyak 303 kelemahan yang ditemui sehingga kini.

Google Chrome juga merupakan peneraju sepanjang masa pelayar dengan sejumlah 3,159 kelemahan terkumpul telah dijumpai setakat ini.

Malah Google Chrome juga merupakan satu-satunya pelayar yang disenarai telah pun ditemui kelemahan baharu bagi bulan Oktober ini.Ini tidak menghairankan kerana Google Chrome adalah pelayar paling popular di dunia.

Dianggarkan lebih daripada 2.65 bilion pengguna di seluruh dunia menggunakan Chrome untuk melayari internet. Penguasaan Chrome dalam pasaran pelayar dunia pula adalah lebih daripada 60% setakat 2022 ini.

{suggest}

Google sebelum ini pernah menjelaskan, antara punca mengapa berlaku banyak eksploitasi pada pelayar mereka itu adalah kerana kewujudan banyak pepijat di dalam pelayar.

Sehubungan itu Google menggesa, apabila kemas kini terbaru ditawarkan, pengguna perlu respon untuk segera mengemas kini pelayar yang mereka gunakan bagi mengelakkan daripada menjadi mangsa eksploitasi.

Sumber: Atlas VPN