Filem-filem Hebat Sepanjang Masa Arahan Christopher Nolan


Pengarah hebat, Christopher Nolan telah menghasilkan pelbagai filem dari drama kompleks tentang kehilangan orang yang disayangi (Momento dan The Prestige), adaptasi francais buku komik (The Dark Knight), hingga filem epik perang Dunkirk. Kini dengan filem terbarunya di pawagan, Tenet, artikel ini bertujuan untuk menyenaraikan filem-filem hebat sepanjang masa arahan Christopher Nolan sendiri.

1. Following (1998)


filem-filem hebat christopher nolan

Lama sebelum Christopher Nolan menghasilkan beberapa filem hebat sepanjang masa, beliau bermula dengan filem yang kecil. Di sebalik filem bajet rendah (dilaporkan dalam US$6,000 ~ RM24,918), filem debutnya mengisahkan kisah jenayah licik yang disusun dengan liku-liku yang berkembang hingga saat terakhir.

Tajuknya merujuk kepada watak utama, dikenali sebagai 'The Young Man' (Jeremy Theobald), yang mencari orang yang menarik dan hanya mengikutinya. Namun, apabila salah satu subjek yang dikejar ternyata Cobb (Alex Haw), penjenayah licik, yang tidak lama kemudian menjadikan The Young Man seorang pencuri.

Berlatar belakangkan kota London, berdurasi hanya 69 minit, Following adalah pengenalan ringkas bagi pembikin filem yang akan menghasilkan banyak karya yang jauh lebih hebat.

2. Momento (2000)
Konsep filem yang sangat memerlukan daya pemikiran tinggi, menimbulkan tanda tanya bagaimana seorang pembikin filem berjaya menghasilkannya. Namun struktur Momento yang membingungkan, dari seorang pengarah yang masih belum berusia 30 tahun, tentunya mempunyai jalan penceritaan yang tersendiri.

Momento meletakkan penonton di dalam fikiran Leonard (Guy Pearce), yang tidak mempunyai ingatan jangka pendek. Kebanyakan masa, penonton hanya tahu apa yang diketahui oleh watak itu, kecuali kecacatan mental Leonard yang menimbulkan ketegangan yang membawa perkara ini ke tahap yang sangat membingungkan.

Walau bagaimanapun, Momento benar-benar merupakan petanda dari Nolan, dan masih kekal sebagai salah satu filem terbaiknya.

3. Insomnia (2002)


filem-filem hebat christopher nolan

Sekiranya anda menonton filem Christopher Nolan, kemungkinan anda tidak akan mendapat tidur malam yang tenang. Insomnia adalah bukti bahawa Nolan mampu bekerja di dalam sistem studio.

Al Pacino yang melakonkan watak seorang polis yang dihantui oleh perasaan bersalah kerana mungkin telah membunuh rakan sekerjanya. Robin Williams memainkan seorang pembunuh tersembunyi di landskap Alaska, dan Hilary Swank adalah polis yang mengidolakan detektif Pacino yang datang untuk membantu menyelesaikan satu kes pembunuhan.

Filem ini bertujuan untuk membawa penonton ke dalam fikiran watak Pacino yang memenatkan, dan Nolan pastinya berjaya membingungkan penonton. Tetapi secara keseluruhan, filem ini tidaklah mengerikan dan tidak membosankan. Lakonan hebat yang dipamerkan oleh Robin Williams menjadikan filem ini satu lagi kanvas menarik dari Christopher Nolan.

4. Batman Begins (2005)
Walaupun filem Batman Begins berjaya memandangkan kesannya yang meluas pada genre adiwira, ia tidaklah mencetus "fenomena" setelah dilancarkan. Namun, selama beberapa tahun kemudian, Nolan mula dibanjiri projek francais ini kerana Nolan pada dasarnya mencipta semula keseluruhan subgenre dengan fahamannya sendiri.

Itulah yang Nolan lakukan, menyelami psikologi watak utamanya yang menderita, mendalami bagaimana sebenarnya seorang jutawan yatim piatu memutuskan untuk memerangi jenayah yang berpakaian seperti kelawar.

Selain meneroka watak itu sendiri, dalam meluangkan banyak masa dengan watak Christian Bale sebagai Bruce Wayne, ini adalah filem Batman ketiga yang paling hebat.

5. The Prestige (2006)


filem-filem hebat christopher nolan
Dilancarkan antara Batman Begins dan The Dark Knight, Nolan yang sedang bangkit menyelam kisah obsesi, persaingan, dan kekuatan ilusi yang gelap dan memilukan.

Berdasarkan novel Christopher Priest, ia mencerita Hugh Jackman dan Christian Bale sebagai 'ahli sihir' yang bersaing di zaman Victoria. Kedua mereka berniat untuk menandingi masing-masing sehingga menemui rahsia mereka sendiri. Dengan urutan kronologi yang tidak tersusun (gaya Nolan tersendiri), ia ditampilkan dengan bijak seperti sebuah ilusi.

The Prestige adalah filem tentang apa ertinya menguasai penonton, untuk menyampaikan sesuatu yang tidak pernah penonton harapkan, semua idea cerdik yang tersembunyi, untuk membuat sesuatu yang dianggap sebagai suatu keajaiban. Dan itulah pengarah hebat sepanjang masa, Christopher Nolan.

6. The Dark Knight (2008)
Setelah membina Gotham baru di Batman Begins, Christopher Nolan memperkenalkan badut yang berniat untuk memusnahkan semuanya. Walaupun ianya merupakan filem BatmanThe Dark Knight benar-benar menjadi kisah The Joker (Heath Ledger) yang hebat, yang memberi lakonan yang menakutkan sebagai Clown Prince Of Chaos.

Di sini, Nolan menampilkan musuh terbesar Batman sebagai pengganas yang tidak dapat diramalkan yang bertujuan untuk menjadikan orang-orang Gotham menentang satu sama lain.
Untuk semua tontonan, filem ini sangat berbeza, mengisahkan seorang badut pintar, yang bercita-cita tinggi, berani, dan kejam lengkap dengan penuh kejutan, membuktikan kehebatan Nolan dalam menghasilkan The Dark Knight.

7. Inception (2010)


filem-filem hebat christopher nolan
Dengan kejayaan The Dark Knight, Christopher Nolan kemudian menyelami dunia separa sedarnya sendiri. Diilhamkan oleh pengalamannya sendiri untuk bermimpi jernih, Nolan memacu potensi dunia mimpi yang mudah ditembus menjadi blockbuster yang sangat pintar dan menarik. Dalam masa yang sama, Inception juga mengepam adrenalin dan menggerakkan minda penonton.

Leonardo DiCaprio melakonakan Dom Cobb, penghasil mimpi, dan penjahat, yang memiliki bakat untuk merentas mimpi orang lain dan mencuri rahsia mereka. Tetapi kerja terbarunya menjadi lebih kompleks, iaitu menanam idea di dalam fikiran Robert Fischer (Cillian Murphy), ketika dia tidur, dibantu oleh pasukan penembak, arkitek, dan pencuri.

Hasilnya adalah sebahagian tontonan aksi, sebahagian debaran psikologi minda, yang bermain di beberapa lapisan mimpi yang mengancam. Membingungkan, kompleks, dan tidak seperti yang lain, ia adalah karya yang hanya dapat dilakukan oleh Christopher Nolan.

8. Interstellar (2014)Setelah menakluk Gotham dan menyelami kedalaman separa sedar dalam InceptionInterstellar menjadi filem yang membawa Nolan ke stratosfera. Sekaligus menjadi karya paling epik dari Nolan.


Walaupun ada yang mengejek aksinya di luar sana, Nolan menggunakan idea hebatnya untuk menceritakan kisah bapa dan anak yang penuh emosi.

9. Dunkirk (2017)


filem-filem hebat christopher nolan

Sudah tentu filem perang Christopher Nolan tidak akan dihasilkan seperti filem perang yang lain, iaitu tidak ada banyak adegan perang di dalamnya. Dunkirk adalah kisah untuk bertahan hidup, di mana ribuan tentera bersekutu tersangkut di pantai Perancis, berkeliaran di tengah-tengah serangan musuh sehinggalah kapal orang awam dapat menyelamatkan mereka.

Kemudian ada kronologi berbeza, Nolan membahagikan kisah pemindahan Dunkirk menjadi tiga garis masa yang berlainan, masing-masing berjalan dengan kelajuan yang berbeza. Ketiga-tiga garis masa tersebut bersatu dan perjalanan mereka diancam bahaya yang berterusan.
Filem ini menampilkan barisan pelakon baru - Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Harry Styles - yang kelihatan begitu muda, sehinggakan tiada siapa yang yakin mereka akan berjaya.

10. Tenet (2020)