EV Lebih Banyak Masalah Berbanding Kenderaan Petrol - Kajian

Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) mengatakan bahawa permintaan untuk kenderaan elektrik sedang berkembang pesat.

Di peringkat global, IEA melaporkan, EV menyumbang 14% daripada jualan kenderaan baharu pada 2022 (berbanding 9% pada 2021).

Di A.S. — pasaran EV ketiga terbesar selepas China dan Eropah — membentuk 11% daripada jualan kenderaan baharu pada September 2023 dan, pada bulan yang sama, melepasi 1 juta untuk EV yang dijual pada 2023.

Walaubagaimanapun, tinjauan kebolehpercayaan kereta tahunan terbaru oleh Consumer Reports menunjukkan bahawa kenderaan elektrik secara purata, kurang dipercayai berbanding kenderaan berkuasa petrol atau hibrid.

Berdasarkan maklum balas dari lebih 330,000 pemilik kenderaan, tinjauan itu mendapati EV dari tiga model tahun lalu menghadapi 79% lebih banyak masalah berbanding kenderaan konvensional.Penemuan itu tidak pula mengejutkan, kata Jake Fisher, pengarah kanan ujian auto di Consumer Reports.

"Kebanyakan kereta elektrik hari ini dihasilkan oleh sama ada pembuat kereta lama yang baharu kepada teknologi EV, atau oleh syarikat seperti Rivian yang baru membuat kereta," kata Fisher.

"Tidak menghairankan bahawa mereka mengalami masalah yang semakin meningkat dan memerlukan sedikit masa untuk mengatasi pepijat."

Tidak semua EV sama


Dari segi kebolehpercayaan, tidak semua EV dicipta sama. Dan perkara yang penting ialah bagaimana ia dicipta dan bila.

Pertimbangkan bahawa pengeluar EV Rivian, yang berada di nombor 28 dalam ranking 30 jenama kereta Consumer Reports untuk kebolehpercayaan, hanya memasarkan kenderaan pertamanya pada Oktober 2021 lalu.

Kemudian membandingkannya dengan Tesla, yang menduduki tempat ke-14 dalam senarai.

harga tesla model y

Walaupun beberapa jenama yang lebih tinggi dalam senarai itu termasuklah kereta hibrid, Tesla  yang diasaskan 20 tahun lalu adalah pengeluar EV teratas yang telah memasarkan kenderaan kepada pengguna selama lebih sedekad.

Kos pembaikan EV lebih mahal — tetapi ini mungkin sementara


Memetik kajian 2021 tentang perkhidmatan dan pembaikan 19 juta kenderaan oleh We Predict (kini sebahagian daripada J.D. Power), Kelley Blue Book melaporkan bahawa "walaupun kos penyelenggaraan EV lebih rendah kerana mereka mempunyai lebih sedikit prosedur penyelenggaraan biasa, mereka memerlukan kos yang lebih tinggi untuk dibaiki berbanding kenderaan petrol setara mereka."Menurut laporan itu, kos servis EV adalah 2.3 kali lebih mahal daripada kereta konvensional dalam tempoh tiga bulan pertama pemilikan dan 1.6 kali lebih mahal pada tempoh satu tahun.

Tetapi, menurut Kelley Blue Book, pemacu utama perbelanjaan tambahan ini adalah kerana tenaga kerja.

Pada masa ini terdapat kekurangan mekanik yang diperakui untuk menservis EV. Ia juga mengambil masa 1.5 kali lebih lama untuk bekerja pada EV daripada kereta petrol kerana mengambil masa yang lebih lama untuk mendiagnosis dan membaiki masalah.

Baru-baru ini, Mitchell, pengurusan tuntutan dan penyedia penyelesaian teknologi untuk pembaikan automotif dan industri P&C, melaporkan bahawa pada suku ketiga tahun itu,  peratusan kos pekerja untuk EV ialah 49.66% berbanding 41% untuk kenderaan petrol.Tetapi ini dilihat sebagai masalah jangka pendek. Apabila EV semakin popular, bilangan juruteknik yang berkelayakan juga dijangka meningkat.

Pembaikan akibat perlanggaran juga lebih mahal. Menurut Mitchell, kos pembaikan EV terus meningkat berbanding kereta biasa.

Pada suku ketiga 2023 sebagai contoh, kos pembaikan EV adalah lebih $950 (~RM4400) berbanding kenderaan petrol.

Masa depan nampak cerah


Sudah tentu ini mungkin tidak penting kepada kebanyakan pembeli EV.

Ini kerana, menurut tinjauan global 2023 oleh EY, pembeli EV terutamanya didorong oleh harga bahan api yang tinggi, kebimbangan alam sekitar dan penalti ke atas kereta berpetrol.

Hanya 21% daripadanya sahaja dilaporkan bimbang tentang kos pengendalian.Jadi, memandangkan kebolehpercayaan bukanlah pendorong utama untuk pembeli EV, masa depan berkemungkinan masih cerah untuk EV.

https://www.youtube.com/watch?v=zTpq67k9oFI

{suggest}

Sumber: Consumer Reports, Kelly Blue Book, Mitchell, EY, Money Wise