ChatGPT Buat Google Dan Meta Pening Kepala 'Tak Keruan'

Model bahasa AI, ChatGPT semakin popular diperingkat global sejak kali pertama ia diperkenalkan oleh OpenAI. Walau bagaimanapun, kemasyhuran tersebut telah membuatkan banyak gergasi teknologi yang lain tidak senang duduk.

Sebelum ChatGPT, Meta sebenarnya mempunyai chatbot yang serupa dengan nama Blenderbot. Tetapi sayang sekali kerana AI Meta itu tidak mendapat sambutan sedangkan ChatGPT sendiri mencatatkan 1 juta pengguna dalam masa 5 hari sahaja.Baru-baru ini, sebuah platform AI dengan nama Galactica telah ditamatkan perkhidmatannya selepas 3 hari kerana memberi jawapan yang salah dan berat sebelah.

Selain itu, Microsoft juga telah melabur berbilion-bilion ringgit ke dalam pembangun ChatGPT, OpenAI dalam baru-baru ini.

Google ChatGPT

Selepas ChatGPT mencatatkan pelbagai kejayaan, Google melalui CEO-nya, Sundar Pichai menyatakan mereka akan menjadikan AI sebagai fokus utama.

Tambahan lagi, Nice Frosst seorang pekerja senior di Google Brain menyatakan Google dan Microsoft ketika ini sedang mengembangkan dan memfokuskan platform AI mereka ketika ini.

{suggest}

Sumber: Gizchina