Chadwick Boseman, Saksikan Lima Filem Terbaik Lakonan Beliau


chadwick boseman
Baru-baru ini, seluruh dunia dikejutkan dengan berita pemergian pelakon terkenal yang memainkan watak utama dalam Black Panther, Chadwick Boseman. Kematian di usia 43 tahun itu disebabkan oleh barah usus yang telah dihidap selama empat tahun.

Karier Chadwick Boseman


Boseman mula mengukir kejayaannya melalui filem '42' hingga penggambarannya sebagai seorang askar hantu dalam filem 'Da 5 Bloods'. Pendek kata, Boseman menjadikan dirinya sebagai seorang pelakon yang bukan sahaja berbakat tetapi juga penting dalam dunia seni.

Pada awal kebangkitannya, dia terkenal dengan melakonkan watak lagenda, termasuk Jackie Robinson dan James Brown. Melalui lakonannya sebagai T'Challa dalam 'Black Panther', kejayaan terbesarnya diperoleh kerana dapat menghidupkan karakter adiwira, berlainan dari lakonan-lakonannya sebelum itu.

Walau bagaimanapun, masih ada satu filem yang belum dilancarkan, iaitu adaptasi dari teater August Wilson, 'Ma Rainey's Black Bottom', yang akan disiarkan di Netflix. Dalam filem itu, Boseman berlakon di samping pelakon Viola Davis.

Filem-filem Terbaik Lakonan Chadwick Boseman


Sementara menunggu pelancaran filem itu, jom tonton semula filem-filem terbaik lakonan Chadwick Boseman!

1. 42 (2013)
Sebelum membintangi filem biopik tentang Jackie Robinson arahan Brian Helgeland, Boseman hanya muncul dalam segelintir filem dan juga siri seperti Third Watch, CSI: NY, dan Law & Order. Boseman ketika itu hanyalah seorang pelakon New York yang mengajar drama dan mengusahakan krafnya.

Hanya beberapa tahun selepas berpindah ke Los Angeles, Boseman memainkan watak yang bakal mengubah kariernya sepenuhnya. Pengarah filem 42, Brian Helgeland mengatakan beliau memilih Boseman untuk watak itu kerana Boseman memaparkan gaya ikon 70-an seperti Gene Hackman dan Clint Eastwood dengan cukup sempurna.

Tonton '42' di Amazon Prime

2. Get On Up (2014)
Sewaktu Boseman memainkan watak James Brown, beliau sudah dikenali dengan kejayaan memainkan watak lagenda terkenal. Dalam filem Get On Up, wataknya sebagai Godfather of Soul membuktikan bahawa bakatnya bukan hanya kebetulan.

Seorang pelakon yang sangat berdedikasi, Boseman dilaporkan sangat mendalami watak sepanjang penggambaran, dan hasilnya dapat dilihat di layar melalui cara beliau mempersembahkan suara dan fizikal James Brown.

Tonton 'Get On Up' di Amazon Prime

3. Black Panther (2018)
Bakat Chadwick Boseman yang serba boleh menjadikannya seorang bintang ternama, tetapi wataknya sebagai T'Challa dari Wakanda, menjadikannya seorang ikon.

Pengarah Ryan Coogler, dalam ucapan penghormatannya baru-baru ini, menulis bahawa Boseman sendiri mahu warga Wakanda bercakap menggunakan bahasa asli Afrika, Xhosa, dan ingin melakonkan wataknya dengan loghat Afrika, supaya dapat menyampaikan T'Challa sebagai raja Afrika, yang dialeknya belum ditakluki oleh Barat.
Filem thriller ini jauh dari filem yang sempurna tetapi ini adalah jenis filem old-fashioned yang jelas Boseman mempunyai kemampuan untuk masih menjayakan filem ini. Berganding semula dengan pengarah Avengers, Anthony dan Joe Russo, yang menghasilkan filem itu, Boseman memainkan watak seorang detektif NYPD yang mulia yang tidak mudah dipengaruhi dan diambil mudah.
Karakter Andre Davisnya pakar dalam mengesan "pembunuh polis" dan membawa mereka ke muka pengadilan - walaupun itu bermakna terpaksa menutup jambatan-jambatan dan seluruh bandar.

Boseman juga berjaya membawa kehangatan dan kecerdasan dalam memainkan wataknya, selain memainkan semua aksi dengan mudah. Filem ini sesuai ditonton pada hari minggu anda.


5. Da 5 Bloods (2020)
Dalam filem epik Perang Vietnam, Da 5 Bloods, arahan Spike Lee, Boseman melakonkan "Stormin" Norman Earl Holloway, watak sokongan yang mempunyai kualiti hampir mitos kepada para veteran yang lebih tua yang menuju ke seluruh dunia untuk menuntut jenazahnya, dan mendapatkan kembali penghantaran bar emas.

Dalam urutan imbas kembali, di mana pelakon yang lebih tua seperti Delroy Lindo, Clarke Peters, dan Norm Lewis memainkan versi diri mereka yang lebih muda tanpa solekan atau teknologi face-lift, Boseman adalah simbol belia dan juga harapan.

Pada masa yang sama, pelakon itu tidak memainkan "Stormin 'Norm" hanya sebagai idea atau ingatan, tetapi seorang manusia yang berjiwa askar dan juga mentor. Keupayaannya untuk mewujudkan tema-tema tinggi dengan psikologi yang berat mungkin merupakan warisan sebenar Boseman.

Tonton 'Da 5 Bloods' di Netflix

Sumber: The Oprah Magazine

Baca lagi: Siri TV Terbaik Di Netflix Yang Diadaptasikan Oleh Buku Untuk Anda Tonton