Apple Labur Lebih RM2.1 Bilion Untuk Ciri Satelit SOS iPhone 14 Dan iPhone 14 Pro

Apple hari ini menerusi media rasminya memaklumkan bahawa mereka telah melabur sejumlah USD450 juta atau lebih daripada RM2.1 bilion untuk ciri terbaru yang dimuatkan dalam model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro.

Ciri itu adalah panggilan kecemasan SOS menerusi satelit.

Apple menjelaskan, dengan kerjasama Globalstar, SOS Kecemasan Apple melalui perkhidmatan satelit menggunakan spektrum dalam jalur L dan S yang ditetapkan khas untuk perkhidmatan satelit mudah alih oleh Peraturan Radio ITU.

Apabila pengguna iPhone membuat SOS Kecemasan melalui permintaan satelit, mesej itu diterima oleh salah satu daripada 24 satelit Globalstar di orbit bumi rendah yang bergerak pada kelajuan kira-kira 16,000 mph.

Satelit itu kemudian menghantar mesej ke stesen tanah adat yang terletak di titik-titik utama di seluruh dunia.

Setelah diterima oleh stesen bawah, mesej akan dihalakan ke perkhidmatan kecemasan yang boleh menghantar bantuan, atau pusat geganti dengan pakar kecemasan terlatih Apple jika lokasi perkhidmatan kecemasan terdekat tidak dapat menerima mesej teks.

{suggest}

"Pelancaran SOS Kecemasan melalui satelit terus ke iPhone adalah kemajuan generasi dalam komunikasi satelit, dan kami berbangga bahawa satelit dan aset spektrum Globalstar akan memainkan peranan penting dalam menyelamatkan nyawa," Jay Monroe, pengerusi eksekutif Globalstar.

SOS kecemasan melalui satelit untuk model iPhone 14 akan tersedia untuk pelanggan di dalam AS dan Kanada bermula akhir bulan ini.

Perkhidmatan baharu ini akan membolehkan model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro menyambung terus ke satelit, membolehkan pemesejan dengan perkhidmatan kecemasan apabila penggunanya berada di luar liputan selular dan Wi-Fi.

Sumber: Apple