10 Kerjaya Digital Terhangat Di Malaysia Ketika Ini

Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) memaklumkan bahawa keperluan dalam bidang teknologi digital meningkat mendadak bermula Jun tahun lalu hingga April lalu.

MDEC menyatakan peningkatan peluang kerjaya dalam bidang digital meningkat sehingga 300%, sekaligus menandakan ekonomi digital Malaysia berkembang baik walau semasa pandemik ketika ini.

Kenyataan itu adalah berdasarkan kepada data yang diperoleh melalui kajian kekosongan pekerjaan digital oleh MDEC di lima platform pengambilan popular di Malaysia sejak Jun 2021 hingga April 20201.

Baca juga:-

MDEC Dan TM Bekerjasama Mengukuhkan Lagi Kesediaan Digital Malaysia

10 Kemahiran Digital Paling Pesat Berkembang Di Malaysia Ketika Ini

Berikut adalah 10 kemahiran kerjaya digital yang paling diperlukan ketika ini berdasarkan kepada data dari platfom LinkedIn Talent Insights (LTI).Daripada data LTI itu juga didapati, bakat-bakat berkemahiran digital paling ramai berada di 3 buah negeri iaitu Johor, Pulau Pinang dan Melaka.

Selain itu, data daripada LTI juga menunjukkan bahawa sejak setahun lalu, terdapat peningkatan antara 20% hingga 30% dalam jumlah bakat yang bekerja sendiri sebagai freelancer atau YouTuber.

Sumber: MDEC

Berkaitan