vivo WATCH - Jam Pintar Dengan Pemantauan Oksigen Dalam Darah Bakal Hadir Di Malaysia Tidak Lama Lagi


Dengan usaha berterusan vivo yang disokong oleh pasukan Penyelidikan & Pembangunan (R&D), vivo terkenal sebagai yang pertama memecah tradisi dalam melancarkan teknologi baharu. Antaranya termasuk Half-Screen In-Display Fingerprint Scanning Technology di vivo APEXTM, Screen SoundCasting Technology, Gimbal Stabilisation dan Elevating Front Camera.

Apa itu jam pintar?


Jika ditanya, apa itu jam pintar bagi anda? Dengan peningkatan teknologi dalam produk wearable beberapa tahun kebelakangan ini, “jam pintar” yang berasaskan transformasi jam tradisional telah dihasilkan. Ia memberikan lebih banyak ciri yang menarik. Ada yang berfikir jam pintar ini mampu menjadi “generasi telefon pintar akan datang”. Namun, pada masa ini jam pintar belum sepenuhnya dapat menggantikan telefon pintar berikutan teknologi yang terhad.

vivo WATCH

Bagaimanapun, jam pintar boleh menjadi "skrin kedua", yang bertindak sebagai penghubung kepada telefon serta boleh menjadi pembantu peribadi kepada pengguna dengan fungsi yang lebih praktikal. Antaranya termasuk sukan, kesihatan, dan peringatan pemberitahuan yang diselaraskan. Ia menyediakan kepada pengguna dengan kemudahan dan sistem data.

Melihat sekeliling, anda mungkin menyedari semakin ramai golongan muda memakai jam pintar. Terutamanya, bagi mereka yang banyak melakukan aktiviti sukan seperti berlari dan berenang.

Ini kerana, jam pintar memainkan peranan tambahan. Dalam mod latihan yang sesuai, statistik dan data yang tepat dianalisis serta memberi maklum balas untuk mencapai kecergasan saintifik.

Fokus kepada penampilan dan prestasi


Melalui vivo WATCH, ia memfokuskan kepada penampilan dan prestasi jam. Malah, mod sukan juga diperluaskan sehingga 11 mod termasuk larian luar, larian dalaman, berbasikal di luar, berbasikal dalaman, berjalan kaki di luar, berenang di kolam renang, mendaki gunung, larian jejak, HIIT, latihan percuma dan sebagainya.

vivo WATCH


vivo WATCH hadir dengan rekaan luaran yang sangat menarik. Ia mempunyai reka bentuk dail yang bulat. Menurut vivo, ia masih mengekalkan rekaan jam tangan tradisional. Binaannya berwarna hitam, dengan keseluruhan bahagian yang seimbang serta gayanya yang agak sederhana dan tahan lama.

Dalam erti kata lain, memakai vivo WATCH akan lebih kelihatan kepada fesyen dan tidak terasa seperti didorong oleh teknologi.

Spesifikasi


Menyentuh spesifikasi, jam ini dilengkapi skrin AMOLED dengan resolusi 390X390, yang mempunyai kesan paparan cemerlang. Pemproses yang berkuasa dimuatkan pada jam tangan ini, di mana ia juga menyokong Always-on Display (AOD). Dengan itu, anda boleh melihat waktu semasa tanpa mengangkat pergelangan tangan.Terdapat dua butang fizikal di sebelah kanan vivo WATCH, bahagian atas adalah butang antaramuka utama, manakala bahagian bawah adalah butang mod sukan.

Dari segi binaan, bezel vivo WATCH diperbuat daripada seramik. Berbanding keluli tahan karat, seramik mempunyai ketahanan empat kali lebih baik, dan lebih tahan calar, walaupun setelah penggunaan jangka masa panjang.

vivo WATCH

Menurut vivo, setiap bezel seramik perlu melalui proses yang kompleks selama hampir dua bulan, termasuk penyalaan api pada suhu 1400 ° C, pemesinan CNC, penyemburan dan penggilapan, dan lain-lain, sebelum akhirnya dapat dipasang pada jam tangan.Boleh dikatakan, vivo WATCH merupakan peranti elektronik yang lengkap. Ia tidak hanya mempunyai ketahanan kalis air, malah memenuhi keperluan bagi aktiviti dalam air seperti berenang. Menurut data rasmi vivo, vivo WATCH telah melepasi ujian kalis air 5ATM, di mana jam pintar ini dapat bertahan dalam tekanan air dengan kedalaman 50 meter selama 10 minit bagi persekitaran suhu yang normal.

Akan tetapi, jika melakukan aktiviti air, pengguna dinasihatkan untuk menukarkan kepada tali getah fluoro terlebih dahulu.

Bateri


Dari segi janaan kuasa, versi 46mm hadir dengan bateri berkapasiti 478mAh. Menurut vivo, ia mempunyai ketahanan bateri sehingga 18 hari. Secara khususnya, jika anda hanya menggunakan jam pintar ini dengan perkara ringan dan hanya kadang-kadang melakukan aktiviti senaman, sekitar 30% bateri masih berbaki walaupun setelah seminggu penggunaan.

vivo WATCH

Sementara itu, versi 42mm mempunyai ketahanan sehingga 9 hari melalui kapasiti bateri 226mAh.

Kesimpulan


vivo WATCH

Trend penggunaan jam pintar hari ini telah berubah dari bercirikan kemewahan kepada keperluan. Berbanding jam tangan tradisonal, kelebihan jam pintar adalah pada pemantauan kesihatan, IoT (Internet of Things) serta peningkatan kecekapan.

Sebagai produk jam pintar pertama vivo, fungsi dan penyempurnaan vivo WATCH sangat tinggi. Terutama dengan input suara pintar Jovi dan ekologi pintar.Buat masa ini, vivo WATCH belum lagi diperkenalkan di Malaysia. Namun, bagi anda yang berminat mendapatkan jam pintar ini, layari halaman Facebook dan laman web rasmi vivo untuk mendapatkan lebih banyak maklumat terkini mengenainya.

Apa yang pasti, ia akan tiba untuk pasaran Malaysia tidak lama lagi!

*Artikel ini dibawakan oleh vivo Malaysia.