Ini Adalah Sebab Kenapa Anda Perlu Tukar Kepada Jam Pintar Untuk Tahun 2021


Jika ditanya, apa itu jam pintar bagi anda? Dengan peningkatan teknologi dalam produk wearable beberapa tahun kebelakangan ini, jam pintar yang berasaskan transformasi jam tradisional telah dihasilkan. Ia memberikan lebih banyak ciri yang menarik.

Ada yang berfikir jam pintar ini mampu menjadi “generasi telefon pintar pada masa akan datang”. Namun, dengan teknologi yang terhad, ia belum lagi sepenuhnya dapat menggantikan telefon pintar.

vivo WATCH

Bagaimanapun, jam pintar boleh menjadi "skrin kedua", yang bertindak sebagai penghubung kepada telefon serta boleh menjadi pembantu peribadi kepada pengguna dengan fungsi yang lebih praktikal. Antaranya termasuk sukan, kesihatan, dan peringatan pemberitahuan yang diselaraskan. Ia menyediakan kepada pengguna dengan kemudahan dan sistem data.

Melihat sekeliling, anda mungkin menyedari semakin ramai golongan muda memakai jam pintar. Terutamanya, bagi mereka yang banyak melakukan aktiviti sukan seperti berlari dan berenang.

Ini kerana, jam pintar memainkan peranan tambahan. Sebagai contoh, dalam mod latihan yang sesuai, statistik dan data yang tepat dapat dianalisis.

Jam pintar pilihan untuk 2021


Untuk tahun 2021, jam pintar pilihan yang boleh anda pertimbangkan adalah vivo WATCH. Ini kerana ia memfokuskan kepada penampilan dan prestasi jam. Dalam erti kata lain, bergaya boleh, bersukan juga boleh.

Tambahan pula, mod sukan pada vivo WATCH ini diperluaskan sehingga 11 mod termasuk larian luar, larian dalaman, berbasikal di luar, berbasikal dalaman, berjalan kaki di luar, berenang di kolam renang, mendaki gunung, larian jejak, HIIT, latihan percuma dan sebagainya.


Jam pintar ini juga hadir dengan rekaan luaran yang sangat menarik. Ia dimuatkan dengan reka bentuk dail yang bulat bagi mengekalkan rekaan jam tangan tradisional. Binaannya berwarna hitam, dengan keseluruhan bahagian yang seimbang serta gayanya yang agak sederhana dan tahan lama.

Spesifikasi


Menyentuh spesifikasi, vivo WATCH dilengkapi skrin AMOLED dengan resolusi 390 x 390, yang mempunyai kesan paparan cemerlang. Pemproses yang berkuasa dimuatkan pada jam pintar ini, di mana ia juga menyokong Always-on Display (AOD). Dengan itu, anda boleh melihat waktu semasa tanpa mengangkat pergelangan tangan.Terdapat dua butang fizikal di sebelah kanan vivo WATCH, bahagian atas adalah butang antaramuka utama, manakala bahagian bawah adalah butang mod sukan.

Dari segi binaan, bezel vivo WATCH diperbuat daripada seramik. Berbanding keluli tahan karat, seramik mempunyai ketahanan empat kali lebih baik, dan lebih tahan calar, walaupun setelah penggunaan jangka masa panjang.Menurut vivo, setiap bezel seramik perlu melalui proses yang kompleks selama hampir dua bulan, termasuk penyalaan api pada suhu 1400 ° C, pemesinan CNC, penyemburan dan penggilapan, dan lain-lain, sebelum akhirnya dapat dipasang pada jam tangan.

Menurut data rasmi vivo, vivo WATCH telah melepasi ujian kalis air 5ATM, di mana jam pintar ini dapat bertahan dalam tekanan air dengan kedalaman 50 meter selama 10 minit bagi persekitaran suhu yang normal.

Akan tetapi, jika melakukan aktiviti air, pengguna dinasihatkan untuk menukarkan kepada tali getah fluoro terlebih dahulu.

vivo WATCH

Dari segi janaan kuasa, versi 46mm hadir dengan bateri berkapasiti 478mAh. Menurut vivo, ia mempunyai ketahanan bateri sehingga 18 hari. Secara khususnya, jika anda hanya menggunakan jam pintar ini dengan perkara ringan dan hanya kadang-kadang melakukan aktiviti senaman, sekitar 30% bateri masih berbaki walaupun setelah seminggu penggunaan. Sementara itu, versi 42mm mempunyai ketahanan sehingga 9 hari melalui kapasiti bateri 226mAh.

Kesimpulan
Trend penggunaan jam hari ini telah berubah daripada hanya bercirikan kemewahan kepada keperluan harian. Berbanding jam tangan tradisonal, kelebihan jam pintar adalah pada pemantauan kesihatan, IoT (Internet of Things) serta peningkatan kecekapan.

Sebagai produk jam pintar pertama vivo, fungsi dan penyempurnaan vivo WATCH sangat tinggi. Terutama dengan input suara pintar dan ekologi pintar.

Dengan segala penawaran yang ada, ia merupakan sebab mengapa anda perlu bertukar kepada jam pintar untuk tahun 2021 ini.  Malah, ia juga tampak lebih bergaya apabila dipakai dan sesuai untuk melakukan aktiviti sukan.Buat masa ini, vivo WATCH belum lagi diperkenalkan di Malaysia. Namun, bagi anda yang berminat mendapatkan jam pintar ini, layari halaman Facebook dan laman web rasmi vivo untuk mendapatkan lebih banyak maklumat terkini mengenainya.

Apa yang pasti, ia akan tiba untuk pasaran Malaysia tidak lama lagi!

*Artikel ini dibawakan oleh vivo Malaysia.