Ikuti kami di media sosial

Tips Gajet

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Amalina Athman

Ditulis

pada

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku.

Kadangkala router yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan tidak dapat menampung sambungan daripada pelbagai peranti yang digunakan seperti telefon pintar, konsol permainan, komputer riba, TV pintar dan lain-lain. Router tanpa wayar ini kadangkala perlu ditukar dan mungkin perlu disokong oleh peranti lain untuk menampung keperluan tambahan di rumah.

Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan paling asas di rumah anda, dan router di bawah ini mungkin akan membantu menambah baik kelajuan internet di rumah anda.

1. Router tanpa wayar tri-band

Apabila penghantar jalur lebar dua hala tidak mampu lagi menampung trafik sambungan yang meningkat, router tanpa wayar tri-bandĀ ini akan membantu melancarkan keadaan. Jika anda memiliki lebih daripada satu model peranti terkini yang mampu menerima Wi-Fi 5GHz, alat rangkaian di bawah ini sangat disarankan. Menonton video dalam kualiti HD secara atas talian juga akan menjadi lebih mudah dengan alat ini.

ASUS Router RT-AC5300 Wireless – AC5300 Tri-Band Gigabit Router

ASUS Router RT-AC5300 Wireless yang mempunyai 8 antena ini mampu meningkatkan kelajuan sehingga 5334Mbps untuk permainan dalam talian, penstriman 4K dan perkongsian fail yang sangat cepat.

Tri-Band Smart Connect secara automatik akan memilih yang terpantas dari tiga frekuensi band yang tersedia untuk setiap peranti, berdasarkan kelajuan peranti, kekuatan isyarat dan kesibukan setiap band.

D-Link DIR-895L AC5300 Ultra Wi-Fi Tri-Band Wireless Router

AC5300 Ultra Wi-Fi Tri-Band Wireless Router memberikan kelajuan tanpa wayar dengan 5300Mbps, di mana anda anda boleh menonton siaran langsung dalam resolusi 4K dengan lebih lancar. Ia memberikan capaian internet sehingga 5400 kaki persegi.

DIR-895L direka untuk menyokong teknologi MU-MIMO (Multiple Output Multiple Input Multiple) yang membolehkan pelbagai peranti untuk mendapatkan isyarat Wi-Fi jalur lebar tinggi dalam masa yang sama. Anda boleh strim media HD lebih cepat dan bermain permainan dengan lancar. Berbanding dengan teknologi SU-MIMO (Multiple Output Input Multiple Pengguna Pengguna), MU-MIMO mengagihkan data dengan lebih cekap, memberikan anda kelajuan Wi-Fi tercepat di rumah anda.

TP-LINK Archer C5400 MU-MIMO Tri-Band Gaming Router

AC5400 MU-MIMO Tri-Band Gaming Router mempunyai kelajuan sehingga 5334Mbps dan merupakan router permainan pertama dari TP-Link. Ia dikuasakan dengan 1.8GHz 64-bit quad-core CPU, 3 co-processor dan 1GB RAM.

Archer C5400X mempunyai 16GB storan yang memberikan anda akses melalui aplikasi TP-Link FileBank setiap kali anda mempunyai sambungan internet .

2. Pelebar jangkauan/ Pusat akses tanpa wayar

Isyarat Wi-Fi boleh tersekat oleh dinding atau peralatan rumah dan kualiti isyarat sambungan juga boleh menurun disebabkan faktor jarak. Jika bilik anda berada jauh di sudut rumah, anda mungkin perlu meningkatkan capaian isyarat Wi-Fi.

Maka, kegunaan pelebar jangkauan tanpa wayar memainkan peranan penting untuk meningkatkan capaian isyarat Wi-Fi tersebut.

TP-LINK AC2600 Wi-Fi Range Extender RE650

AC2600 Wi-Fi Range Extender RE650 mempunyai 4 antena luaran dengan capaian liputan Wi-Fi sehingga 14,000 kaki persegi. Ia juga mempunyai 4-Stream untuk AC2600 Dual Band Wi-Fi dengan kelajuan serentak 800Mbps pada 2.4GHz dan 1733Mbps pada 5GHz.

D-Link DAP-1860 AC2600 MU-MIMO Wireless Range Extender

Dengan teknologi 802.11ac Wave II, DAP-1860 menyediakan sambungan tanpa wayar Gigabit dengan kadar kelajuan sehingga 2532Mbps. Ia mempunyai konfigurasi antena 4×4 MIMO yang menawarkan kadar data yang lebih baik, liputan lebih banyak dan sebagainya.

DAP-1860 membantu anda bergerak dari bilik ke bilik, pejabat ke pejabat, lantai ke lantai, atau halaman ke halaman tanpa kehilangan sambungan internet.

3. Sistem Wi-Fi

Akhir sekali, dalam kalangan anda mungkin ada yang tidak suka apabila melihat rangkaian peranti tanpa wayar (router) mempunyai rupa antena yang pelik. Jadi, bagi anda yang mencari liputan Wi-Fi yang baik untuk dipasang di rumah dan dalam masa yang sama mahu apa sahaja peralatan yang diperlukan sesuai dengan perhiasan di rumah, anda boleh mendapatkan sistem mesh Wi-Fi untuk keseluruhan rumah.

TP-Link Deco M9 Plus – AC2200 Smart Home Mesh Wi-Fi System

Deco adalah penyelesaian Wi-Fi seluruh rumah dengan keselamatan paling lengkap. Ia mempunyai 8 antena dalaman bagi setiap unit Deco. Kuasa tiga unit Deco M9 Plus dapat mencapai liputan lancar sehingga 6500 kaki persegi dengan secara unit berasingan menyediakan sambungan kelajuan sehingga 2134Mbps.

Deco mampu menghantar isyarat Wi-Fi yang pantas dan tidak terganggu serta menyediakan sambungan kepada lebih 100 peranti.

ASUS LYRA

AC2200 Tri-Band Whole-Home Mesh WiFi System (untuk rumah yang besar), dengan sokongan AiMesh, rangkaian keselamatan AiProtection yang dikuasakan oleh Trend Micro dan Advanced Parental Controls. Ia mempunyai 7 antena dalaman dan dapat mencapai liputan 4000 hingga 6000 kaki persegi dengan 3 unit Lyra.

Sumber: Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia

Advertisement
Apa Komen Anda

Tinggalkan Pandangan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Tips Gajet

Cara Sambungkan Controller PS4 Kepada Telefon Pintar

Helmi Samsuri

Ditulis

pada

Anda gemar bermain aplikasi pada telefon pintar? Mahu gunakan alat kawalan untuk bermain? Anda memiliki alat pengawal PS4? Sekiranya terbit soalan-soalan ini dibenak fikiran anda, boleh baca artikel ini sehingga habis.

Bagaimana sambungan dilakukan?

Mudah sahaja. Pergi ambil DUALSHOCK 4 anda sekarang dan ikuti langkah-langkah dibawah;

1. Pertama sekali pastikan ciri Bluetooth pada telefon pintar anda diaktifkan.

2. Tekan butang Share dan PS serentak pada alat kawalan PS4 anda. Lampu dibahagian sisi hadapan akan berkelip-kelip.

3. Cari danĀ  Wireless Controller pada paparan Bluetooth di telefon pintar anda.

4. Sekarang kedua-dua peranti ini sudah bersambung dan anda boleh mula menavigasi telefon pintar anda serta bermain aplikasi.

Diingatkan juga, tidak semua aplikasi permainan menyokong penggunaan alat kawalan ini. Permainan yang sudah kami cuba adalah Call of Duty Mobile, Worm Zone.io, Asphalt 9, Buggy Beach Racing, Stardew Valley dan beberapa permainan lain. Anda boleh cuba sendiri. Bagi peranti iOS pula ia sepadan digunakan pada sistem iOS 13. Selamat mencuba.

Teruskan Bacaan

Tips Gajet

Cara Muat Turun Video Di Twitter Guna iPhone

Syifa' Syakinah

Ditulis

pada

Pasti pengguna twitter semua tertanya-tanya bagaimana untuk memuat turun video di twitter? Kini, dengan aplikasi Shortcut anda sudah boleh memuat turun video di akaun twitter anda sendiri dengan mudah. Pastikan juga anda berada pada iOS yang terkini iaitu iOS 12 dan iOS 13.

Berikut adalah langkah-langkah untuk memuat turun video di Twitter :

muat turun video twitter

  1. Pertama sekali klik pada pautan ini.
  2. Kemudian, tatal ke bawah sekali dan tekan pada butang merah yang bertulis Add Untrusted Shortcut.
  3. Seterusnya klik pada butang yang dibulatkan.

 

muat turun video twitter

4. Selepas anda lakukan langkah 3, anda akan dibawa ke halaman yang seterusnya dan klik pada butang Copy link to Tweet.

5. Buka aplikasi Shortcut dan tekan pada kotak berwarna hijau yang ditulis Twitter Video Downloader V2.6.

6. Seterusnya, anda diberi pilihan untuk memuat turun dalam Low, Medium atau High.

Akhir sekali, video yang anda memuat turun tersebut akan terus disimpan dalam aplikasi Photos pada iPhone anda.

 

Teruskan Bacaan

Tips Gajet

Cara Untuk “Crop” Video Menggunakan iPhone

Tips Gajet

Ditulis

pada

Kepada pengguna iPhone, berikut kami kongsikan cara paling mudah dan pantas untuk melakukan Crop pada video.

Pertama sekali, mainkan video yang terdapat dalam Gallery, kemudian tap pada menu Edit

Pada paparan seterusnya, tap pada ikon crop berikut.

Maka dengan itu anda boleh mulakan proses memotong paparan video.

Lakukan sehingga anda berpuas hati.

Sekiranya anda ingin memotong paparan video mengikut Templates yang tekah disediakan, pilih sahaja menu berikut.

Anda akan diberikan piihan sama ada inginkan bentuk segiempat tepat ataupun segiempat sama.

Anda juga boeh memilih Apect ratio yang anda inginkan mengikut kesesuaian. Setelah semuanya selesai, tap sahaja pada menu Done

 

Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat.

 

Teruskan Bacaan

Terbaru

Ikut Facebook Kami

Popular