Kita semua menggunakan Google Search setiap hari bertanyakan soalan dan juga mencari maklumat. Akan tetapi, kadang kala ada jawapan yang Google berikan bukannya apa yang kita mahukan.

Tahukah anda, Google mempunyai fungsi khas yang boleh membantu pengguna mengehadkan jenis carian dan juga jika pengguna mahu membuat carian unik.

Ini adalah antara tips dan trik untuk bantu anda guna Google Search secara ‘pro’.

1. Carian dari satu laman sesawang sahaja

Mahukan carian yang datang dari satu laman sesawang sahaja? Anda boleh gunakan “site:” untuk hadkan carian anda.

IKLAN

Seperti contoh, jika anda cari “site:wiser.my snapdragon”, anda akan dapat carian berkaitan dari laman wiser.my sahaja.

2. Carian ‘perkataan ini wajib ada’

Anda boleh gunakan fungsi ini untuk mewajibkan frasa atau perkataan dalam hasil carian. Seperti contoh, kesemua carian “teknologi hijau” akan ada perkataan tersebut di dalamnya.

3. Carian jenis fail

Anda mahukan carian fail khas? Gunakan “filetype:”. Ia boleh digunakan untuk mencari pelbagai jenis format fail seperti PDF, Word, dan lain-lain lagi.

Untuk menggunakannya senang sahaja. Sebagai contoh, taip “filetype: PDF tech 2020”. Google akan kembalikan carian yang berkaitan dengan “tech 2020” dalam bentuk PDF sahaja.

Fungsi ini dilihat sangat berguna terutamanya untuk pelajar universiti yang mahu mencari sampel kertas kajian ataupun rujukan dalam bentuk PDF untuk projek universiti mereka.

4. Carian karakter secara spesifik

Anda juga boleh mencari karakter khas yang terdapat pada URL, tajuk, ataupun badan laman sesawang. Untuk itu, “allinurl:”, “allintitle:” dan “allintext:” digunakan.

Sebagai contoh, jika anda mahukan hanya perkataan “deepfake tech” dalam badan halaman, anda boleh gunakan “allintext: deepfake tech”. Jika hanya dalam URL saja, gunakan “allinurl: deepfake tech”, manakala carian “allintitle: deepfake tech” akan cari melalui tajuk halaman sahaja.

5. Carian berdasarkan jarak antara 2 nilai

Ini sangat berguna ketika contohnya anda mahu mencari barangan dalam satu lingkungan harga. Anda boleh gunakan “..”.

Seperti contoh, anda mahu mencari kerangka peranti yang berharga dari RM100 sehingga RM150, anda boleh taip seperti ini “case RM100..RM150”.

6. Carian jika anda lupa sesetengah perkataan

Dalam enjin carian Google, asterisk (*) bermakna ia untuk apa-apa perkataan. Jadi, jika anda mahu cari sesuatu frasa yang spesifik, namun tidak mengingati keseluruhan perkataan, anda boleh menaip mana yang anda ingat. Perkataan yang tidak diingati itu boleh digantikan dengan asterisk.

Sebagai contoh, jika anda mencari “makan dan *”, anda akan mendapat pelbagai carian berkaitan seperti “makan dan makanan”.

 

Anda juga boleh menggunakan lebih dari satu asterisk jika terdapat lebih dari satu perkataan yang tidak diingati.

7. Carian menggunakan simbol “and”,” not”, dan “or”

Ada antara carian yang memeningkan kerana Google mengembalikan hasil carian dengan maklumat yang kita tidak perlukan. Untuk kes seperti ini, anda boleh gunakan AND, NOT dan OR untuk spesifikkan carian anda.

Carian “gambar AND video” akan pulangkan hasil carian untuk perkataan yang mengandungi kedua-dua perkataan “gambar” dan “video”. Untuk “gambar OR video” akan kembalikan hasil carian salah satu perkataan tersebut.

Jika anda tidak mahukan salah satu perkataan, anda boleh letak NOT, seperti contoh “gambar NOT video”.

Anda juga boleh meringkaskan carian menggunakan simbol dengan fungsi yang sama iaitu “|” untuk OR dan “-” untuk NOT.

Perlu diingatkan bahawa fungsi ini memerlukan anda untuk menaip dalam huruf besar.

Dengan tips menggunakan Google Search yang ditunjukkan diharap hasil carian yang diinginkan akan jadi lebih tepat.

Sumber: maketecheasier