Sijil Vaksin MySejahtera Berisiko Bertukar Menjadi Putih Jika Anda Penerima Sinovac Menolak Dos Penggalak

Pada sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam, Menterinya Khairy Jamaluddin menyatakan kemunculan varian Omicron akan menyebabkan berlakunya peningkatan kes harian COVID-19.

Namun begitu, peningkatan itu bukanlah sesuatu yang diluar jangkaan. Malah ketika ini negara-negara lain di seluruh dunia  juga turut mencatatkan peningkatan kes.

Selain itu antara yang menarik dalam sidang media itu adalah Menteri Kesihatan menyatakan bahawa penerima vaksin COVID-19 dari Sinovac perlu mengambil suntikan dos penggalak sebelum 1 Mac 2022.

Ini adalah bagi mengekalkan status sijil vaksin mereka.

"KKM ingin memaklumkan bahawa semua penduduk berusia 60 tahun ke atas, atau penerima dos lengkap Sinovac ya, all senior citizen above 60 dan all penerima dos Sinovac untuk dos primer berusia 18 tahun ke atas perlu mengambil suntikan dos penggalak. Kalau tidak pada 1 Mac, sijil vaksinasi kuning akan jadi putih" Khairy Jamaludin, Menteri Kesihatan Malaysia.Atau anda boleh rujuk kenyataan Menteri Kesihatan dalam video di bawah bermula dari minit ke 20.)

https://youtu.be/PXh09qKs5qk

Jadi, kepada penerima vaksin COVID-19 dari Sinovac, anda perlu mendapatkan dos penggalak dalam bulan Februari ini juga bagi mengekalkan sijil vaksin dalam aplikasi MySejahtera anda kekal sah lengkap divaksin sebelum Mac ini.

Sumber: SIDANG MEDIA MENTERI KESIHATAN, Facebook KKM