Dengan mengalahkan 15 pasukan lain, satu-satunya wakil dari Indonesia, Bigotren Red Aliens (RA) telah muncul juara sebagai pasukan terbaik PUBG Mobil untuk PMCO Global Final.

Perlawanan PMCO tersebut berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur bermula dari 29 November sehingga 1 Disember hari ini. Selama 3 hari ini, Bigetron mengumpul sebanyak 5 kali Winner Winner Chicken Dinner sepanjang 16 pusingan peta permainan.

Image

Pada hari pertama Bigetron mendahului carta dengan 1 WWDC, hari kedua menggila dengan 3 WWDC, menjarakkan mata dengan pasukan pesaing terdekat, dan hari ketiga dengan 1 WWDC sahaja.

IKLAN

Secara keseluruhannya, Bigetron RA berjaya meraih 303 mata terkumpul iaitu sejauh 106 mata di hadapan pasukan naib juara TOP Esport (197), diikuti MEGA Conqueror (191) pada tempat ketiga.

Dengan kejayaan ini, Bigetron RA membawa pulang hadiah juara PMCO bernilai 180,000USD atau sekitar RM751,770. Pasukan TOP Esport (China) membawa pulang 105,000USD, manakala pasukan MEGA Conqueror (Thailand) pula membawa pulang 105,000USD.

Menambah menarik lagi adalah, pasukan Bigetron terdiri dari kembar Luxxy dan Zuxxy. Sebagai MVP kejuaraan, Zuxxy telah dipilih menjadikan bukti bahawa terdapat kuasa kembar (twin power) yang menjadi nadi kepada pasukan Bigetron RA ini.

Dengan 42 kill, ia merupakan jumlah kill terbanyak dan selayaknya dinobatkan sebagai MVP kejuaraan ini.

Wakil dari Malaysia iaitu Yoodoo Gank pula meraih tempat kesebelas dengan hadiah wang tunai 4,000USD.

Sebelum ini, pasukan TOP Esport merupakan juara bertahan ketika Spring Split Final Global dengan pasukan Bigotren mendapat tempat kelima ketika itu.