Menurut Pakar, Ini Punca Mengapa Trafik Semakin Teruk Di Seluruh Negara Ketika Ini

Isu kesesakan trafik semakin menjadi perhatian di seluruh negara mutakhir ini. Pelbagai punca dinyatakan seperti jalan raya yang sempit, pengguna kurang menggunakan pengangkutan awam dan pembinaan-pembinaan yang menambah buruk kesesakan jalan raya.

Tetapi masih terdapat faktor lain yang menjadi penyumbang kepada isu kesesakan trafik yang berlaku di seluruh negara ketika ini.

Berdasarkan kepada kenyataan pakar keselamatan jalan raya dari Universiti Putra Malaysia, Professor Dr Kulanthayan K.C. Mani, pertambahan kenderaan yang begitu banyak adalah antara faktor utrama kepada kesesakan trafik.

Menurut beliau, sebanyak 33.3 juta buah kenderaan telah didaftarkan di seluruh negara sepanjang tahun lalu.

Dari keseluruhan jumlah itu, 47.3% adalah terdiri daripada kenderaan jenis kereta, 46.6% bagi motosikal, kenderaan perdagangan pula sebanyak 4.7% dan bakinya adalah kenderaan-kenderaan seperti bas, teksi, kereta sewa pandu sendiri dan jenis kenderaan lain .

Jumlah itu sekaligus adalah lebih banyak berbanding jumlah penduduk Malaysia yang didaftarkan ketika ini iaitu hanya seramai 32.6 juta sahaja.

Beliau juga mengulas tentang cadangan untuk membina lebuh raya dan melebarkan jalan.

Beliau berkata, cadangan itu tidak cukuop mampu untuk menangani masalah kesesakan yang sedang berlaku. Sebaliknya kerajaan diminta menambah baik pengangkutan awam sedia ada.

Sumber: Selangor Kini

Baca juga: