Umum

Macam Mana Nak Tahu Seseorang Telah Blok Kita di WhatsApp

Memandangkan WhatsApp menjadi satu saluran komunikasi yang penting pada zaman ini, tindakan mem-blok seseorang itu boleh dianggap seolah-olah mahu bermusuhan atau tidak mahu bercakap langsung.

Jadi, macam mana nak tahu seseorang telah blok kita di WhatsApp.

Menurut WhatsApp di bahagian FAQ-nya, ada empat tanda atau simpton yang akan timbul bila seseorang telah mem-blok anda di WhatsApp.

1 – Anda tidak lagi boleh melihat ‘last seen’ atau ‘online’ di paparan perbualan dengan akaun tersebut.

2 – Anda tidak lagi mendapat kemaskini foto profil akaun tersebut. Contohnya, jika anda membuka paparan perbualan minah A di telefon rakan dan telefon anda sendiri lalu mendapati foto profilnya tidak sama, itu bermakna ada sesuatu yang tidak kena.

3 – Setiap mesej yang dihantar kepada akaun itu akan menunjukkan satu tanda betul bergaris satu. Rujuk foto dibawah:

4 – Anda tidak akan dapat membuat panggilan ke akaun tersebut.

Menurut aplikasi itu juga, sekiranya anda mendapat keempat-empat simpton ini untuk satu-satu akaun (nombor), terdapat kemungkinan anda telah di-blok oleh akaun tersebut.

WhatsApp juga menjelaskan, mereka membuat perkara ini samar-samar untuk melindungi privasi pengguna apabila telah mem-blok seseorang. Disebabkan itu (privasi), kata WhatsApp, mereka tidak boleh memberitahu secara terus sekiranya seseorang telah memblok anda.

Sumber: FAQ WhatsApp

1 Comment

1 Comment

  1. waw

    Jun 4, 2017 at 1:49 pm

    waw

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Popular

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

To Top