Lihat Siri Gambar Menakjubkan Ketika Pangkalan Angkasa Lepas Melintasi Matahari Dan Bulan

Seorang jurufoto bernama Andrew McCarthy dari California telah berjaya merakam siri gambar menakjubkan ketika Pangkalan Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) melintasi matahari dan bulan.

Ia cukup menakjubkan kerana gambar yang berjaya dirakam itu dibuat hanya dibuat dibelakang rumahnya.

"For less than a second, the sun aligned with the ISS and my backyard". Andrew McCarthy.

Kapsyen: Sumber: Cosmic Backgroud


Malah ia amat sukar dilakukan kerana ia memerlukan perancangan yang cukup sempurna dengan peralatan terbaik dan lengkap.

"I spent hours scouting for the right location, hoping to capture something I've never seen before - the ISS transiting a razor-thin crescent moon. This shot is the result of planning, timing, and equipment". Andrew McCarthy.

Kapsyen: Sumber: Cosmic Backgroud


Untuk pengetahuan anda, pada setiap 90 minit, ISS yang terletak sejauh 250 batu (400km) dari orbit bumi akan mengelilingi bumi pada kelajuan sekitar 17,000mph atau bersamaan dengan 27,358.85km/h.

ISS adalah sebuah Pangkalan Angkasa Lepas Antarabangsa bernilai USD100 bilion yang lengkap dengan makmal bagi tujuan penyelidikan sains dan kejuruteraan yang mungkin tidak boleh dilakukan di bumi.

Ia sentiasa dihuni angkasawan secara bergilir sejak November 2000.

Angkasawan Malaysia Pertama, Dato' Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha pernah berada di ISS selama 10 hari iaitu dari 10 hingga 21 Oktober 2007.

Sumber: Daily Mail

Berkaitan