Huawei Sanggup Menandatangani ‘Perjanjian Tiada Intipan’ Dengan Kerajaan Negara-Negara Lain

Reading Time: 1 minute

Ia bagi membolehkan pemasangan teknologi rangkaian 5G Huawei di negara-negara tersebut.

Huawei, syarikat penyedia perkakasan komunikasi terbesar dunia dari China kini sanggup untuk menandatangani ‘perjanjian tiada intipan’ bersama beberapa negara seperti United Kingdom demi mendapatkan kepercayaan daripada kerajaan negara tersebut.

Perkara tersebut dinyatakan sendiri oleh pengerusi Huawei pada persidangan perniagaan yang berlangsung di London baru-baru ini.

We are willing to sign no-spy agreements with governments, including the UK government, to commit ourselves to making our equipment meet the no-spy, no-backdoors standard

Liang Hua – Pengerusi Huawei Technologies Co., Ltd.

Ia adalah tindakan bagi mendapatkan keyakinan dan menghapuskan rasa ragu negara-negara lain terhadap teknologi 5G mereka.

Huawei ketika ini telah dituduh dan diragui tentang keselamatan pemasangan teknologi 5G mereka kerana disyaki mengintip kerajaan-kerajaan negara lain menerusi pemasangan teknologi tersebut

Walaubagaimanapun, Huawei telah menafikan dengan keras bahawa mereka tidak menjalankan sebarang aktiviti risikan atau sabotaj menerusi teknologi yang dibangunkan mereka.

Antara negara yang menghalang teknologi 5G Huawei daripada dipasang di negara mereka ketika ini adalah seperti Australia, New Zealand dan Amerika Syarikat.

Sumber: BBC

ariff bukhari
Tentang Penulis

Ariff Bukhari adalah penulis dan pemilik laman AriffMac.com yang mengkhususkan produk-produk Apple. Kini beliau berkolaborasi bersama team Wiser.my.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *