Google Tango memberi nafas baru untuk anda membeli-belah. Google Tango ialah sebuah teknologi pemetaan di dalam banggunan menggunakan kamera khas bagi mengesan dimensi ruang 3D. Dengan teknologi “augmented-reality’ (AR), aplikasi ini akan memberitahu anda cara yang paling cepat untuk mencari barangan anda.

IKLAN

Garisan kuning akan muncul di skrin aplikasi mebimbing pengguna ke arah senarai barangan yang anda pilih. Nombor lorong dan rak akan disertakan sekali supaya pengguna tidak sesat semasa pencarian. Anggaran bilangan tapak kaki juga akan muncul di skrin bagi menentukan berapa jarak lagi diperlukan sebelum sampai ke tempat yang sepatutnya.
i.img

Apabila senarai barangan telah lengkap, garisan kuning akan menunjukkan kaunter bayaran yang terdekat.

Akan tetapi, tidak semua telefon pintar menyokong aplikasi ini. Hanya peranti dibenarkan Tango seperti Lenovo Phab 2 Pro sahaja yang boleh berfungsi. Peranti akan datang ialah Asus ZenFone AR akan hadir pada hujung tahun ini.

IKLAN

Perkembangan menarik bagi penggunaan AR ketika ini selepas permainan popular Pokemon Go juga menggunakan teknologi ini di dalam aplikasi mereka. Kita harap banyak lagi penggunaan harian yang dapat manfaatkan teknologi ini.

Bak pepatah Inggeris “It takes two to Tango”.. Hehe

IKLAN

Sumber