Google dikhabarkan telah mematikan fungsi pencarian segera pada platform Google Chrome untuk komputer beberapa minggu yang lalu.

Kebanyakkan dari anda mungkin tidak perasan tentang kewujudan ciri yang dikenali sebagai Google Instant Search itu. Pertama kali dilancarkan pada 7 tahun yang lalu dan ia berfungsi dengan mencadangkan hasil pencarian ketika anda sedang menaip diruang carian.

“Kami melancarkan Google Instant pada tahun 2010 dengan matlamat untuk menyediakan pengguna dengan maklumat yang mereka perlukan secepat yang mungkin dalam masa yang sama menaip carian mereka pada komputer. Kemudian, carian banyak pula dibuat melalui telefon pintar, dengan input dan interaksi yang sangat berbeza dan kekangan skrin. Oleh hal yang demikian, kami telah memutuskan untuk mengalih keluar Google Instant, supaya kami boleh memberi tumpuan kepada cara untuk membuat carian lebih cepat dan lebih lancar pada semua peranti.” jelas Google.

Kita pun sudah maklum, kebanyakkan pengguna lebih gemar membuat carian Google menggunakan telefon pintar, jadi ciri pencarian segera itu sudah tidak begitu relevan lagi untuk dikemaskini.

Dibawah ini contoh ciri Google Instant Search:

IKLAN