Dengan Discord sudah melancarkan kedai maya mereka yang menjual permainan digital kepada pengguna selain Steam, kini giliran Epic Games mahukan sedikit aksi dalam pasaran pengedaran permainan kepada pengguna. Epic Games yang sinonim dengan permainan pelbagai platfom, Fortnite dikatakan akan mengambil sedikit peratusan dari penjualan permainan di dalam platfom mereka.

Sebagai contoh, Steam mengambil sehingga 30% dari hasil penjualan kepada pembangun. Tambahan pula kepada pembangun yang menggunakan Unreal Engine, 5% akan diberikan kepada Epic Games sebagai royalti. Berlainan pula bagi kedai maya Epic Games dimana pembangun boleh mendapatkan sehingga 88% pulangan dari penjualan permainan mereka dan jika menggunakan Unreal Engine, tiada sebarang royalti tambahan akan dikenakan.

Epic juga menawarkan program 10,000 stron Epic Games Support-A-Creator yang memberikan lebih kebebasan kepada pembangun dalam mempromosikan permainan mereka kepada pihak ketiga.

IKLAN

Secara keseluruhan, Epic Games bersedia mencabar Steam untuk ruangan pengedaran permainan dan persoalan penting di sini adalah berapa ramai pengguna yang bersedia untuk bertukar platfom dalam mencari permainan digital kesukaan mereka.