Bazar Ramadan Guna Teknologi Canggih Kawal Kepadatan Pengunjung

Bagi mengawal jumlah kemasukan pengunjung ke dalam Bazar Ramadan, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menggunakan sistem kawalan yang dikenali sebagai Crowd Controlled System (CCS).

Setiap pengunjung bazar perlu melalui CCS itu yang menggunakan teknologi inframerah bagi mengira setiap individu yang masuk ke dalam kawasan bazar secara automatik.Sistem itu juga memaparkan maklumat lain termasuklah memaparkan warna warna hijau sebagai isyarat pengunjung terawal, warna kuning bermaksud bilangan pengunjung berada pada separuh kapasiti bazar dan warna merah menunjukkan pengunjung sudah memenuhi kapasiti bazar.
@thesiakapkeli Canggih! MBPJ guna Crowd Controlled System (CCS). Kalau dh cukup limit pengunjung, sistem ni akan bunyi siren. So pengunjung dihentikan seketika dari masuk Bazar Ramadan KJ dan Kota Damansara. 📹 fareezazmann #TrendingNewsMalaysia #BeritaDiTikTok #NewsAtTikTok #ramadhan2022 #BukaPuasa #ramadan2022 ♬ original sound - Siakap KeliWalaubagaimanapun buat masa ini, sistem canggh ini hanya digunakan di bazar Ramadan di SS 6/1, Kelana Jaya dan Seksyen 4, Damansara sahaja.