Alibaba Lancar Malaysia City Brain Untuk Tangani Masalah Trafik Di Kuala Lumpur

Reading Time: 1 minute

Alibaba Group melalui Alibaba Cloud diberi peluang untuk mewujudkan satu pusat kawalan trafik di Kuala Lumpur yang pertama selain China yang akan memanfaatkan teknologi A.I sebagai teras teknologi pusat itu.

Alibaba Cloud bercadang memberi ramalan trafik menggunakan data dari rakaman video trafik, biro trafik, sistem pengangkutan awam dan aplikasi peta. Usahasama itu dijalinkan bersama agensi kerajaan, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dan juga Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Alibaba Cloud telah membina pusat data mereka di negara ini pada tahun lepas dan bercadang akan membina satu lagi pusat data untuk membangunkan ekosistem tempatan jika permintaan perkomputeran awam meningkat.

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif MDEC, Yasmin Mahmood berkata sistem yang sama telah wujud di bandar Hangzhou, China dan hasil dari sistem itu melaporkan hampir 92% ketepatan kesalahan trafik selain membolehkan kenderaan kecemasan mengambil masa lebih pendek untuk sampai ke destinasi dan meningkatkan kelajuan trafik hampir 15%.

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *