2 Pembangun Perisian Hasad Dari Romania Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa

Polis Romania dilaporkan telah berjaya menahan 2 orang pembangun yang disyaki sebagai suspek utama dalam pembangunan dan penyebaran perisian hasad.

Kejayaan tangkapan itu itu adalah hasil kerjasama pihak FBI, Europol, Australian, polis Norway.

Pegawai penyiasat memberitahu, 2 suspek itu dipercayai dalang disebalik pembangunan dan penyebaran 3 perisian hasad iaitu CyberSeal, DataProtector dan CyberScan.

Perisian hasad CyberSeal dan DataProtector digunakan untuk melepasi imbasan perisian antivirus. Manakala CyberScan pula digunakan sebagai klon kepada servis VirusTotal milik Google.

Suspek dipercayai aktif dalam jenayah siber ini sejak 2014 dahulu menerusi perisian hasad CyberSeal. Kemudiaannya menerusi DataProtector dalam tahun 2015 dan CyberScan pada tahun lepas

Suspek didakwa menjual dan menyediakan servis perisian hasad mereka dengan menawarkannya menerusi iklan di laman forum penggodam pada harga antara USD40 hingga USD150.

Susulan daripada penangkapan suspek tersebut, penyiasat telah bertindak dengan menamatkan servis pelayan mereka yang terletak di Romania, Norway dan Amerika Syarikat.

Sumber: ZDNet

Berkaitan