10 Siri Anime Terbaik Anda Boleh Tonton Di Netflix


Animasi Jepun telah menjadi pengaruh besar terhadap kartun Barat, pawagam kontemporari, dan juga reka bentuk fesyen. Walaupun sering dianggap 'skema', anime tetap menjadi salah satu genre paling maju dalam seni visual kontemporari. Menariknya, Netflix menawarkan beberapa siri anime terbaik sepanjang masa yang sudah tersedia dalam perkhidmatannya. Berikut adalah 10 siri anime terbaik anda boleh tonton di Netflix:

1. NEON GENESIS EVANGELION
Neon Genesis Evangelion adalah antara siri anime yang paling terkenal dan disukai, namun ia juga merupakan salah satu siri yang sukar dicari untuk tontonan. Siri sci-fi ini sama seperti psikodrama Oedipal dan juga pengembaraan yang penuh aksi. Agak sukar untuk memahami apa yang berlaku di awal cerita tetapi di akhirnya, anda pasti akan ingin menonton semula.

Kini, Netflix mempunyai siri asal dan dua filem sekuel iaitu Evangelion: Death True² dan The End of Evangelion.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Neon Genesis Evangelion

2. FOOD WARS!
Jika anda pernah menonton filem anime Spirited Away, anda pasti tahu kepentingan makanan dalam anime. Food Wars! adalah siri anime hebat yang mengambil idea itu dan mengeluarkannya.

Siri ini mengisahkan seorang tukang masak muda dan berbakat bernama Souma. Dia bercita-cita untuk menjadi tukang masak sepenuh masa di restoran kecil ayahnya, "Restaurant Yukihira" dan menandingi kemahiran masakan ayahnya. Namun, Souma mendapat pekerjaan baru yang mengharuskan Souma mengelilingi dunia dan menutup kedainya.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Food Wars!

3. ONE-PUNCH MAN


anime terbaik boleh tonton di netflix
Dengan populariti filem adiwira yang semakin berkembang pesat, One-Punch Man adalah anime terbaik yang menampilkan perjalanan hidup seorang adiwira.


Bersedia untuk ketawa dan juga menonton adegan pertarungan luar biasa dari animator hebat, Yutaka Nakamura. One-Punch Man adalah siri anime yang mesti ditonton oleh setiap peminat shounen. 

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - One-Punch Man

4. FULLMETAL ALCHEMIST & FULLMETAL ALCHEMIST: BROTHERHOOD


anime terbaik boleh tonton di netflix

Fullmetal Alchemist (FMA) adalah siri fantasi yang mempunyai beberapa generasi peminat. Dalam usaha untuk menghidupkan semula ibu mereka yang mati akibat tekanan kardiomiopati, adik-beradik, Edward dan Alphonse Elric, melakukan ritual alkimia tetapi gagal kerana lengan Edward terputus dan Alphonse kehilangan badannya.

Untuk memperbaikinya, mereka mencari batu ahli sihir untuk mengembalikan badan asal mereka. Fullmetal Alchemist: Brotherhood pula lebih berpandukan cerita dari buku-buku asal. Apabila kedua beradik gagal membangkitkan ibu mereka, yang juga mengakibatkan kehilangan badan dan lengan, mereka akhirnya menyertai tentera dengan harapan dapat menemukan batu ahli sihir, yang dapat mengembalikan mayat mereka yang hilang.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Fullmetal Alchemist

5. LITTLE WITCH ACADEMIA
Little Witch Academia dijadikan siri terhad selepas filem pendek bertajuk sama pada tahun 2013 yang telah memikat penonton dari seluruh dunia. Kisah menarik ini tidak jauh dari Harry Potter dan hampir semua protagonis adalah perempuan. Setiap kerangka animasi ditampilkan dengan cantik dan watak-wataknya juga sangat menawan.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Little Witch Academia

6. JOJO'S BIZARRE ADVENTURE
Siri penuh aksi unik ini mengisahkan tentang kehidupan dan perjuangan keturunan Joestar di mana setiap waris menghadapi ancaman jahat. Bermula tahun 1880 dengan Jonathan Joestar, setiap musim membawa anda dalam pengembaraan kuasa psikik.

Walaupun bermula dengan hierarki kuasa ajain yang cukup biasa seperti dalam siri lain, kelainanyang mengejutkan menjadikannya satu tontonan yang menyegarkan.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Jo Jo's Bizarre Adventure

7. THE DISASTROUS LIFE OF SAIKI K.Sekiranya anda mencari komedi berkualiti untuk menyerikan hari anda, The Disastrous Life of Saiki K. boleh dikatakan salah satu anime paling lucu di Netflix dengan watak-wataknya yang sangat pelik dan keadaan tidak nyata yang mengelilingi seorang remaja psikik.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - The Disastrous Life of Saiki K.


8. ATTACK ON TITAN


anime terbaik boleh tonton di netflix

Manusia berada di ambang kepupusan, bersembunyi di sebalik tembok besar dalam usaha melarikan diri dari makhluk humanoid gergasi yang digelar Titans. Walaupun telah selamat dalam kurungan penahanan mereka sendiri selama lebih 100 tahun, Titans berjaya menembusi tembok sekali lagi dan menyerang kota mereka.

Dua kanak-kanak menyaksikan adegan ngeri ketika orang yang mereka sayangi dimakan hidup-hidup, dan bersumpah untuk terus hidup dan melawan ancaman ini.

Klik pautan ini untuk mula menonton: Netflix - Attack on Titan